Nový objev vědců: Neandrtálci byli kanibalové. Takové odhalení nabízí zpráva mezinárodního týmu pracujícího na vykopávkách v jeskynním komplexu Goyet poblíž belgického Namuru.

Vědci z Královského belgického institutu přírodních věd tam objevili kosti neandrtálců, jejichž povrch nesl stejné škrábance a patrně i otisky lidských zubů jako kosti zvěře, která byla součástí neandrtálského jídelníčku.
Kosterní pozůstatky datované pomocí radio-uhlíkové metody do období před 40 až 45 tisíci lety, byly cíleně řeznicky zpracovány. Na některých byly stopy po řezání, jamky a vrypy. Na kostech vědci rovněž rozpoznali neklamné známky toho, že těla byla stažena z kůže a poté naporcována. Z kostí byl odstraněn i morek.

Celý článek v češtině najdete Novinky.cz

goyet kostiOriginál článek v angličtině: Cannibalism among late Neanderthals in northern Europe

Date: July 6, 2016
Source: University of Tübingen
Summary: Grisly evidence has been uncovered by researchers that Neanderthals butchered their own kind some 40,000 years ago, opening up many possibilities regarding the way late Neanderthals dealt with their dead in this last period before they died out.
Photo: Various categories of human action upon the Neandertal bones of Goyet: Femur I (left) shows pits and a notch caused by striking, and femur II shows scratches indicative of butchering. Femur III has marks on it consistent with its having been used to knapp stone tools. Scale shown = 1cm
Credit: Royal Belgian Institute of Natural Sciences.